Digital Parenting Webinar

Πως να μεγαλώσουμε Υπεύθυνους Ψηφιακούς Πολίτες!

Τώρα όσο ποτέ, την περίοδο της πανδημίας, αναδείχτηκε η αξία της Τεχνολογίας στην εκπαίδευση και στην προσωπική και επαγγελματική μας ζωή. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε και το πόσο ανέτοιμοι είμαστε για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της σύγχρονης, ψηφιακής εποχής. Ο ψηφιακός κόσμος ήρθε για να μείνει, εξελίσσετε με ιλιγγιώδη ταχύτητα και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας και αυτής των παιδιών μας.

Ζούμε και μεγαλώνουμε παιδιά στην Ψηφιακή εποχή όμως κανείς δε μας εκπαίδευσε για το πώς. Ταυτόχρονα δε διαθέτουμε εμπειρία από τα δικά μας παιδικά χρόνια ούτε μας άφησαν παρακαταθήκη οι γονείς μας σχετική με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που δε γνώρισαν ζωή χωρίς κινητό και διαδίκτυο. Είμαστε η πρώτη γενιά Γονέων και Εκπαιδευτικών που μεγαλώνουμε και διαπαιδαγωγούμε τους Ψηφιακούς Πολίτες από «κούνια». Αυτός είναι ένας από τους λόγους που όλοι ομολογούν ότι τα έχουν βρει «μπαστούνια» στο να βάλουν όρια και κανόνες στην σχέση των παιδιών με τις οθόνες. Οι ενήλικες νοιώθουμε ανεπαρκείς στο να τους προσφέρουμε προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους που συνεχώς αλλάζουν. Ο ρόλος μας δεν ήταν ποτέ τόσο απαιτητικός άλλα και τόσο συναρπαστικός. Το να μεγαλώσουμε και να διαπαιδαγωγήσουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδία στην Ψηφιακή Εποχή αποτελεί μεγάλη ευθύνη άλλα και μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Θα αφήνατε το παιδί σας μόνο στην θάλασσά χωρίς να μάθει πρώτα να κολυμπά;  Κι όμως, πολύ συχνά αφήνουμε τα παιδιά μας να παλεύουν με τα κύματα στον απέραντο ωκεανό του διαδικτύου χωρίς σωσίβιο, χωρίς επίβλεψη και χωρίς να διαθέτει τις δεξιότητες για να βγει σώο στην στεριά. 

“Το να μάθει ένα παιδί να επιβιώνει στον Ψηφιακό κόσμο είναι το ίδιο σημαντικό με την ανάγνωση και την γραφή!”

Σκοπός: Το βιωματικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar)  έχει ως σκοπό να ευαισθητοποιήσει, να κινητοποιήσει και να βοηθήσει τους σύγχρονους πολίτες να αποκτήσουν μια θετική αλλά και υπεύθυνη στάση στη χρήση της τεχνολογίας και να θέσουν τις βάσεις για Ψηφιακή Παιδεία που αποτελεί απαραίτητο αγαθό στην εποχή μας. Απευθύνεται σε γονείς, παιδιά (μαζί με τους γονείς τους), εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς άλλα και σε κάθε χρήστη του ψηφιακού κόσμου. Το διαδικτυακό σεμινάριο αυτό απευθύνεται τόσο σε ενήλικες όσο και στους μικρούς ψηφιακούς πολίτες. Η Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου μας αφορά όλους.  Θα ενισχύσει τη συνεργασία παιδιών και ενηλίκων ώστε η διαπαιδαγώγηση στην ψηφιακή εποχή να είναι αποτελεσματική.

Οφέλη για τα Παιδιά: Δεν μπορούμε να προστατεύουμε τα παιδιά μας, για πάντα, από κάθε κίνδυνο.  Ευθύνη μας είναι να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εφόδια και τις δεξιότητες ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στον Πραγματικό και στον Ψηφιακό Κόσμο με τα φτερά της ανεξαρτησίας. Στόχος του σεμιναρίου είναι τα παιδιά να κατανοήσουν ότι η ψηφιακή τους ασφάλεια είναι κυρίως δική τους υπόθεση διευκολύνοντας έτσι το έργο των γονιών τους. Μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, θα ευαισθητοποιηθούν και θα κατανοήσουν ότι η χρήση της τεχνολογίας απαιτεί υπευθυνότητα, επαγρύπνηση και ψηφιακές δεξιότητες. Με απλό και κατανοητό τρόπο θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως διαδικτυακός εκφοβισμός, επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια, συνομιλία με αγνώστους, ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α. και θα βάλουν τις βάσεις για Ψηφιακή Παιδεία που είναι απαραίτητη για τους νέους της Ψηφιακής Εποχής. Μέσα από την ενεργή τους συμμετοχή θα ενισχύσουν την ενσυναίσθηση τους και την κριτική τους σκέψη ώστε να ενδυναμώσουν τις άμυνες τους απέναντι στον εθισμό και στους όλο και αυξανόμενους διαδικτυακούς κινδύνους. 

 Το βιωματικό σεμινάριο απευθύνεται σε:

 • γονείς, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, ειδικούς ψυχικής υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς.
 • παιδιά άνω των 8 ετών (μαζί με το γονιό)
 • κάθε χρήστη του διαδικτύου που επιθυμεί να γνωρίσει τα μυστικά του ψηφιακού κόσμου.

 

Με την ολοκλήρωση  του Σεμιναρίου δίνεται Βεβαίωση Παρακολούθησης και Υλικό από το Safe Kids Project.

 

“Η καλύτερη ώρα για να αποκτήσουμε Ψηφιακή Παιδεία ήταν χτες. Η αμέσως καλύτερη είναι τώρα!”

Το σεμινάριο περιλαμβάνει 4 Ενότητες (Διαδικτυακές Συναντήσεις):

Μέσα από τέσσερις διαδικτυακές συναντήσεις,  συνολικής διάρκειας 6 ωρών, θα έρθετε σε επαφή με τα μυστικά της διαπαιδαγώγησης στην Ψηφιακή Εποχή!

1η Συνάντηση: Από την Αλάνα στο Διαδίκτυο

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

 • Πως μεγαλώνουν τα παιδιά στην σύγχρονη εποχή;
 • Πως η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών;
 • Πως σχετίζεται η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών με τη σχολική τους επίδοση, τις μαθησιακές δυσκολίες, την επιτυχία και την ευτυχία τους;
 • Με ποιόν τρόπο η τεχνολογία επηρεάζει την συναισθηματική και κοινωνική νοημοσύνη των παιδιών;
 • Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι γονιός στην Ψηφιακή Εποχή;

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

2η Συνάντηση:  Διαδικτυακοί Κίνδυνοι

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

 • Τι είναι ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying);
 • Πόσο επικίνδυνα είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια και πως να αναγνωρίζετε ποια είναι κατάλληλα για το παιδί σας;
 • Τι είναι η Διαδικτυακή Φήμη και τα Προσωπικά δεδομένα;
 • Πως να ξεχωρίζετε τις Ψευδείς Ειδήσεις (Fake News) και να αναπτύξετε άμυνες απέναντι στην παραπληροφόρηση;
 • Τι είναι η Διαδικτυακές Απάτες και πως θα προστατευτείτε από αυτές;
 • Πόσο κατάλληλο είναι για τα παιδιά το διαδικτυακό περιεχόμενο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media)

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

3η Συνάντηση:  Εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

 • Γιατί ο Εθισμός στο Διαδίκτυο θεωρείτε η πανδημία του αιώνα;
 • Ποιες εφαρμογές είναι εθιστικές και γιατί;
 • Ποιες είναι οι επιπτώσεις του εθισμού στη σωματική και ψυχική υγεία;
 • Ποια είναι τα σημάδια χτυπάνε το «καμπανάκι» στους γονείς και δηλώνουν υπερβολική ενασχόληση;
 • Ποιες δεξιότητες αποτελούν ασπίδα για την ύπαρξη εθισμού;

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

4η Συνάντηση:  Μεγαλώνοντας Υπεύθυνους Ψηφιακούς Πολίτες

Στη συνάντηση αυτή θα μάθετε:

 • Τι είναι η Ψηφιακή Παιδεία και η Ψηφιακή Νοημοσύνη;
 • Πως θα καλλιεργήσετε στο παιδί σας υπεύθυνη στάση απέναντι στον ψηφιακό κόσμο;
 • Γιατί η Ψηφιακή Παιδεία (Digital Parenting) είναι σημαντική;
 • Τους κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς (Netiquette) που χρειάζεται να κατέχει ένας υπεύθυνος ψηφιακός πολίτης;
 • Πως θα έχετε επιτυχημένες ανθρώπινες σχέσεις σε έναν κόσμο που κυριαρχούν τα social media και το texting;
 • Πως θα δώσετε τα εφόδια στο παιδί σας για επιτυχία και ευτυχία στην Ψηφιακή Εποχή;

(Διάρκεια 1,5 ώρα)

 

Εισηγήτρια- Συντονίστρια: Ροδούλα Καφτάκη Επαιδευτικός Πληροφορικής, Συγγραφέας, Ομιλήτρια και Δημιουργός του Safe Kids Project

 

«Ακούς υπερβολικά συχνά την φράση: «ένα λεπτό ακόμα και το κλείνω;»

«Σου προκαλεί αγωνία η ενασχόληση του παιδιού σου με τον Ψηφιακό Κόσμο;»

«Θέλεις το παιδί σου να απολαμβάνει τα οφέλη που του παρέχει η τεχνολογία ενώ ταυτόχρονα να έχει μια ισορροπημένη σχέση με αυτή;»

«Ανησυχείς για το διαδικτυακό εθισμό και τα επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια;»

«Θέλεις αρμονικές οικογενειακές σχέσεις και μια καθημερινότητα με λιγότερες συγκρούσεις;»

«Θέλεις να μάθεις τα τελευταία στοιχεία και για τις επιπτώσεις που έχει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στην παιδική ηλικία, στην σχολική επίδοση και στη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού;»

Αν ναι, τότε το Σεμινάριο αυτό δημιουργήθηκε για Σένα!

Λίγα Λόγια για τη Ροδούλα Καφτάκη…

Η Ροδούλα Καφτάκη είναι μαμά, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ομιλήτρια, εισηγήτρια σε σεμινάρια,  συγγραφέας  και δημιουργός του Safe Kids Project. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νυρεμβέργη Γερμανίας και κατάγεται από την Κρήτη. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πάτρας με Μεταπτυχιακό (MSc) στα Δίκτυα Υπολογιστών του Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει μετεκπαίδευση στην «Ασφάλεια του Διαδικτύου», «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Διαδικτυακού Εθισμού», «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού», «Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό- NLP Practitioner», «Ψυχολογία, Παιδοψυχολογία και στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία». Μέσα από τη δράση της υπηρετεί έναν στόχο: να βοηθήσει ανθρώπους στην ψηφιακή εποχή να ζήσουν μια ζωή με νόημα και να συνδεθούν με ότι έχει πραγματική αξία επενδύοντας στον εαυτό τους και στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από το έργο της βοηθάει γονείς να μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή και να ανακαλύψουν τα μυστικά της Ψηφιακής Διαπαιδαγώγησης (Digital Parenting). Οραματίζεται έναν καλύτερο Ψηφιακό Κόσμο για όλους, μα κυρίως για τους μικρούς Ψηφιακούς Πολίτες. Έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η τεχνολογία υπηρετεί τον άνθρωπο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του και την ανθρωπότητα.

Εγγραφή

Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις από το Safe Kids Project by Rodoula Kaftaki για Υλικό, Σεμινάρια, Εκδηλώσεις, και τα Νέα του Ψηφιακού Κόσμου κάνε Δωρεάν Εγγραφή!

Share This