“Όταν ο μαθητής είναι έτοιμος, ο δάσκαλος θα εμφανιστεί.”

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ροδούλα Καφτάκη είναι μαμά, εκπαιδευτικός, εκπαιδεύτρια ενηλίκων, ομιλήτρια, εισηγήτρια σε σεμινάρια,  συγγραφέας  και δημιουργός του Safe Kids Project. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νυρεμβέργη Γερμανίας και κατάγεται από την Κρήτη. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου Πάτρας με Μεταπτυχιακό (MSc) στα Δίκτυα Υπολογιστών του Πανεπιστήμιο Κρήτης. Έχει μετεκπαίδευση στην «Ασφάλεια του Διαδικτύου», «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Διαδικτυακού Εθισμού», «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού», «Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό- NLP Practitioner», «Ψυχολογία, Παιδοψυχολογία και στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία». Μέσα από τη δράση της υπηρετεί έναν στόχο: να βοηθήσει ανθρώπους στην ψηφιακή εποχή να ζήσουν μια ζωή με νόημα και να συνδεθούν με ότι έχει πραγματική αξία επενδύοντας στον εαυτό τους και στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από το έργο της βοηθάει γονείς να μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή και να ανακαλύψουν τα μυστικά της Ψηφιακής Διαπαιδαγώγησης (Digital Parenting). Οραματίζεται έναν καλύτερο Ψηφιακό Κόσμο για όλους, μα κυρίως για τους μικρούς Ψηφιακούς Πολίτες. Έναν κόσμο όπου η επιστήμη και η τεχνολογία υπηρετεί τον άνθρωπο και βελτιώνει την ποιότητα της ζωής του και την ανθρωπότητα.

Έχει κληθεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Andriani- made with Love, Kriti TV
  2. Live με την Αντιγόνη- Creta TV
  3. Εκπομπή “Καλό μεσημέρι” της ΚΡΗΤΗ TV με τον Λευτέρη Κουμαντάκη και τη Χριστιάννα Σκούρα.
  4. Ενημερωτική εκπομπή Κρήτη Σήμερα
  5. Εκπομπή Direct με την Στέλλα Τερζάκη
  6. Ραδιοφωνική εκπομπή «Φωτεινό Παράθυρο», του ραδιοφωνικού σταθμού Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

‘Έχει υπάρξει εισηγήτρια και ομιλήτρια σε πολυάριθμες δράσεις μεταξύ των οποίων είναι:

  1. Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: Εργαστήριο στο πλαίσιο της δράσης «Μεγαλώνοντας παιδιά στην ψηφιακή εποχή». Μια δράση του Ιδρύματος Ωνάση και της ΜΚΟ «SciCo»
  2. Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης
  3. Ομάδα Εθελοντών Εκπαίδευσης του Δήμου Ηρακλείου
  4. Βιβλιοθήκη Ενηλίκων «ΝΙΚΗ-ΧΟΥΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ» Πόλεως Καλύμνου
  5. Εκπαιδευτικός Όμιλος «Εν Οίκω» Κρήτης
  6. Σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα.

Εμπνέει και Κινητοποιεί τους σύγχρονους πολίτες να αποκτήσουν «Ψηφιακή Παιδεία»  και να διαπαιδαγωγήσουν τις επόμενες γενιές ώστε να διαθέτουν τα εφόδια και τις δεξιότητες για να απολαμβάνουν, με ασφάλεια, τα οφέλη της τεχνολογίας και να βιώσουν Επιτυχία και Ευτυχία στην Πραγματική Ζωή. Εδώ και 20 χρόνια είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Εδώ και 10 χρόνια πραγματοποιεί Ομιλίες, Σεμινάρια και Βιωματικά Εργαστήρια για Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Μαθητές σε θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του Ψηφιακού Κόσμου. Δημοσιεύει άρθρα με θεματολογία μια καλύτερη ζωή στην Ψηφιακή Εποχή.

Τα  Βίντεο και οι Συνεντεύξεις

Είναι το παιδί μου «εθισμένο» στο διαδίκτυο;

Είναι το παιδί μου «εθισμένο» στο διαδίκτυο;

Διαδικτυακός εθισμός: 5+1 καμπανάκια Κάθετε το παιδί σου με τις ώρες μπροστά σε μια οθόνη; Είναι το κινητό προέκταση του χεριού του; Παίζει βιντεοπαιχνίδια κάθε μέρα και δίνεις μάχη για να αφήσει τον μοχλό; Μήπως «τα έχεις βρει σκούρα» στο να βάλεις όρια στο χρόνο...

Διακοπές των Χριστουγέννων και χρόνος οθόνης: Πως βάζω όρια;

Διακοπές των Χριστουγέννων και χρόνος οθόνης: Πως βάζω όρια;

Οι διακοπές των Χριστουγέννων και γενικότερα οι διακοπές του σχολείου αποτελούν μεγάλη χαρά για τα παιδιά και τις περιμένουν πως και πως. Από την άλλη οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που εργάζονται σπάνε το κεφάλι τους πως θα απασχολήσουν τα παιδιά τον τόσο ελεύθερο χρόνο...

[Βίντεο]Κινητό ή tablet για δώρο Χριστουγέννων;

[Βίντεο]Κινητό ή tablet για δώρο Χριστουγέννων;

Σου ζητάει και εσένα το παιδί σου τάμπλετ ή κινητό για δώρο Χριστουγέννων;  Πίστεψε με οι ηλεκτρονικές συσκευές είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας επιθυμιών των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη. Άλλωστε ο τίτλος του βιβλίου μου «Μαμά,θέλω Tablet» δεν προέκυψε τυχαία. Ο...

Μαμά στην Ψηφιακή Εποχή…

Ως μητέρα δύο παιδιών στην Ψηφιακή Εποχή έχω να διαχειριστώ τις προκλήσεις που φέρνει η τεχνολογία μέσα στο σπίτι μας. Προσπαθώ τα παιδιά μου να αποκτήσουν μια υγιής σχέση με την τεχνολογία, τις ηλεκτρονικές συσκευές και το Διαδίκτυο.

Οι εξελίξεις μας προσπερνάνε και εμείς πρέπει να είμαστε συνεχώς ενημερωμένες και σε επαγρύπνηση όσο αφορά τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί μας στον Ψηφιακό Κόσμο.

Το να είσαι Μαμά στην Ψηφιακή Εποχή είναι ένας ρόλος απαιτητικός μα και μαγικός ταυτόχρονα!

Δημόσια Ομιλήτρια & Εισηγήτρια σε σεμινάρια

 

(Ημερίδες, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια )

Σκοπός των Ομιλιών και των Σεμιναρίων είναι η Ενημέρωση,  Ευαισθητοποίηση Γονέων, Εκπαιδευτικών και Παιδιών  σχετικά με την Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου και των Ηλεκτρονικών Συσκευών  καθώς και παρουσίαση καλών πρακτικών για την προστασία των παιδιών μας από τους Κινδύνους και τον Εθισμό.

Η πρόληψη είναι πιο εύκολη από την θεραπεία!

Θέλουμε Ψηφιακή Παιδεία για εμάς και τα παιδιά μας!

Εκπαιδευτικός πληροφορικής & Εκπαιδεύτρια ενηλίκων

 

Ως Εκπαιδευτικός Πληροφορικής στην Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση τα τελευταία 20 χρόνια μοιράζομαι τις ανησυχίες και τις ανάγκες των μαθητών μου στην  Ψηφιακή Εποχή. Ανακαλύπτω  ότι ενώ τα παιδιά μας έχουν επαφή με την τεχνολογία από πολύ μικρή ηλικία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να είναι ασφαλής στον Ψηφιακό Κόσμο. Πιστεύω ότι το σύγχρονο σχολείο μέσα από την δράση του οφείλει να δώσει στους μαθητές τις δεξιότητες ώστε να γίνουν υπεύθυνοι ψηφιακοί πολίτες. Μέσα από την δημιουργία περιεχομένου, τον προγραμματισμό, την ρομποτική και συμμετοχή σε δράσεις όπως το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας  ή εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου οι μαθητές ευαισθητοποιούνται και γίνονται ενεργά μέλη του ψηφιακού κόσμου με σκοπό να τον κάνουν καλύτερο και ασφαλέστερο για όλους.

Το σύγχρονο σχολείο έχει υποχρέωση να παρέχει στους μαθητές Ψηφιακή Παιδεία!

Είμαστε οι πρώτη γενιά Εκπαιδευτικών που διαπαιδαγωγούμε την λεγόμενη “Γενιά Ζ”. Για να είμαστε αποτελεσματικοί στον ρόλο αυτό θα πρέπει:

  • … να κατανοήσουμε τα παιδιά της ψηφιακής εποχής και τις ιδιαιτερότητες τους.
  • … να γνωρίζουμε τα μυστικά του ψηφιακού κόσμου και τους κινδύνους που κρύβει.
  • … να προσφέρουμε στα παιδιά Ενημέρωση και Καθοδήγηση.
  • … να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την κριτική σκέψη και τον αυτοέλεγχο.
  • … να εμπνεύσουμε στα παιδιά την δημιουργικότητα ώστε να μην είναι απλά παθητικοί χρήστες.
  • … να δείξουμε στα παιδιά πως να χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελός τους και προς όφελος της κοινωνίας.
  • … να τους δώσουμε τα εφόδια ώστε να ζήσουν ευτυχισμένα στην ψηφιακή εποχή.
  • … να δημιουργούν τεχνολογία όχι να εξαρτώνται από αυτήν.

Συγγραφέας άρθρων και βιβλίων

 

Γράφω για να μοιράζομαι με τους αναγνώστες τις γνώσεις, τις αγωνίες και τις εμπειρίες μου ως μαμά, εκπαιδευτικός και ψηφιακός πολίτης! Στα 20 χρόνια που είμαι εκπαιδευτικός παρατήρησα την τεράστια αύξηση στον χρόνο χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και κυρίως στα μικρά παιδιά. Ταυτόχρονα παρατήρησα ότι οι γνώσεις τους για τον ψηφιακό κόσμο και οι ψηφιακές δεξιότητες παραμένουν σταθερά χαμηλές. Μίλησα σε γονείς που ήταν σε απόγνωση και νοιώθουν να χάνουν τον έλεγχο. Όλη αυτή η 20 έτη μου εμπειρία μαζί με επιστημονική έρευνα και ιστορίες από την ίδια τη ζωή συγκεντρώθηκαν στο βιβλίο “Μαμά, θέλω Tablet – Πως να μεγαλώσουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή”. Το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα για την ψηφιακή ασφάλεια και την ψηφιακή παιδεία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Κάτοχος Διπλώματος Μηχανικού Η/Y και Πληροφορικής  από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με τίτλο: «Δίκτυα Υπολογιστών και Βάσεις Δεδομένων» από το τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Κάτοχος Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης – Α.Σ.ΠΑΙ.ΤΕ. Είναι Εκπαιδευτικός Πληροφορικής και Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων από το 2001 στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι Πιστοποιημένη NLP PRACTITIONER. Έχει λάβει μετεκπαίδευση στην Ψυχολογία, Παιδοψυχολογία και στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία. Επιμορφωμένη και  Πιστοποιημένη σε θέματα που αφορούν την «Ασφαλή Χρήση Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης» από τους φορείς: European Schoolnet Academy, Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο του Υπουργείου Παιδείας,   Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου και Office of the eSafety Commissioner of Australia.

  • Ασφαλής Χρήση Διαδικτύου (Online Safety)
  • Κίνδυνοι Διαδικτύου (Online Risks)
  • Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying)
  • Γραμματισμός στα Μέσων (Media Literacy)
  • Διαδικτυακές Σχέσεις (Online Relationships)
  • Ρητορική του Μίσους και Φανατισμός (Hate Speech and Radicalisation)

Επιμόρφωση και Πιστοποίηση με θέμα: “Γραμματισμός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την Αλλαγή” (Social Media Literacy for Change) από το European Schoolnet  Academy,  για θέματα:

  • Γραμματισμός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media Literacy)
  • Στρατηγική για τον Γραμματισμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης  (Social Media Literacy Strategy)
  • Ανάπτυξη  Στρατηγικής Γραμματισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε σχολείο (Develop a meaningful SML strategy at your school )
  • Εφαρμογή Στρατηγικής Γραμματισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε σχολείο (Implementing SML strategy at school)
  • Αξιολόγηση των επιπτώσεων Εφαρμογής Στρατηγικής Γραμματισμού στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης σε σχολείο (Assessing the impact of your strategy )

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

 

Μέλος του  Προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας:

«Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης

των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού»

Μείνετε συντονισμένοι!

Κάνε Εγγραφή για να λαμβάνεις Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Σεμινάρια!

Share This