Η πρώτη σκέψη που έκανα στο άκουσμα ότι τα σχολεία κλείνουν και ότι θα έπρεπε να μείνουμε σπίτι ήταν: «Ευτυχώς που έχουμε Internet». Ναι, το ομολογώ. Η σκέψη αυτή αμέσως με ηρέμησε. Η δυνατότητα να μπορώ να επικοινωνώ, να ενημερώνομαι, να συνεχίσω να μοιράζομαι με τον κόσμο τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου ήταν για μένα μια ανακούφιση. Κάτι τέτοιες στιγμές είναι που αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει η τεχνολογία στην ζωή μας. Το Διαδίκτυο σε συνδέει με αυτούς που βρίσκονται μακριά σου. Σου προσφέρει υπηρεσίες για ζωντανή συνομιλία, διαδικτυακά μαθήματα, εργασία από απόσταση. Είναι μεγάλη παρηγοριά να μπορείς να συνδέεσαι με άλλους ανθρώπους ενώ είσαι μέσα στο σπίτι σου.

Κάτι τέτοιες στιγμές αντιλαμβανόμαστε επίσης την αξία που έχει η επικοινωνία, το να μοιραζόμαστε και το να ανήκουμε κάπου. Το είχαμε άραγε συνειδητοποιήσει, πριν από την εποχή του κορονοϊού, πόσο ανάγκη έχουμε ο ένας τον άλλο;

Και αμέσως μετά συνειδητοποιείς πόσο σημαντικό είναι να μπορείς να βγεις έξω, να συναντήσεις ανθρώπους. Συνειδητοποιείς πως τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή, τη δια ζώσης διδασκαλία και επικοινωνία. Διαπιστώνεις ότι η εικονική πραγματικότητα δεν μπορεί να συγκριθεί με τον πραγματικό κόσμο. Άραγε πόσο απολαμβάναμε αυτά τα αγαθά πριν τον περιορισμό μας στα σπίτια μας;

Είχαμε την δυνατότητα να βγούμε με φίλους και προτιμούσαμε να δούμε μια «σειρά» στην τηλεόραση. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε συζητήσεις και «χαζεύαμε» στα κινητά μας. Στερούσαμε από τα παιδιά το να βγαίνουν έξω και τώρα που δε  μας το επιτρέπουν, αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγάλη αξία έχει. Βλέπαμε τους φίλους σπάνια και όταν βγαίναμε κοιτούσαμε τις οθόνες μας. Λίγο, πολύ ότι κάνουμε και τώρα. Η παρούσα κατάσταση μας επιβάλει αυτό που λίγο, πολύ επιλέγαμε τόσα χρόνια για τον εαυτό μας. Να μην έχουμε επαφή με άλλους, να σερφάρουμε ατελείωτες ώρες στα social media, να «κολλάμε» με σειρές, να επικοινωνούμε μέσω μηνυμάτων και να εθιστούμε σε κάθε είδους ηλεκτρονική συσκευή.

Στερούσαμε οικειοθελώς την ανθρώπινη επαφή από τον εαυτό μας και τα παιδιά μας για χάρη των ηλεκτρονικών συσκευών και όταν μας ζήτησαν να την αποφύγουμε για το κοινό καλό, μας κακοφάνηκε, αντιδράσαμε. Νοιώσαμε αμέσως την στέρηση της ελευθερίας μας, σαν να μας φυλακίσανε. Κι όμως πολύ συχνά είχαμε επιλέξει να έχουμε έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Τα παιδιά μας περνούσαν έτσι και αλλιώς λιγότερο από μια ώρα έξω και στην εποχή πριν τον κορονοϊό. Περνούσαν λιγότερο χρόνο έξω από το σπίτι από ότι οι φυλακισμένοι. Τώρα που βλέπουμε τα παιδιά μας μέσα, υπερκινητικά, γιατί δεν έχουν που να εκτονώσουν την περίσσια  ενέργειά τους, αντιλαμβανόμαστε πόσο ανάγκη έχουν το να βγαίνουν. Τώρα γίνεται φανερό πόσο ανάγκη έχουν το παιχνίδι με τους συνομήλικους τους.

Όταν με το καλό τελειώσει η περιπέτεια αυτή που ζούμε, είμαι σίγουρη πως όλοι θα έχουμε αλλάξει. Ελπίζω πως θα έχουμε αναγνωρίσει ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Ελπίζω επίσης, ότι θα έχουμε καταλάβει, πόσο αναπόσπαστη είναι η χρήση της τεχνολογίας από τη ζωή μας και πόσο ανάγκη έχουμε για ψηφιακή παιδεία και ψηφιακό γραμματισμό.

Μα πάνω από όλα ελπίζω, πως θα καταλάβουμε πόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας είναι η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή, η ατομική ελευθερία και η ατομική ευθύνη. Πιστεύω πως θα επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας με την φύση και το περιβάλλον και θα κάνουμε καλύτερες επιλογές για τις σχέσεις μας με τον συνάνθρωπο μας. Θα έχουμε καταλάβει ότι τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μία βόλτα στην φύση, με μια συζήτηση με φίλους και γενικότερα με την ανθρώπινη επαφή. Όλα αυτά που οικειοθελώς στερούσαμε από τον εαυτό μας όλα αυτά τα χρόνια, θα ξαναγίνουν σημαντικά! Μα πάνω από όλα θα μας κάνει να καταλάβουμε την αξία του «να έχεις επιλογή» και πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε τις καλύτερες επιλογές για εμάς και για τα παιδιά όσο έχουμε το δικαίωμα αυτό.

 

Συντάκτης:  Καφτάκη Ροδούλα Εκπαιδευτικός Πληροφορικής MSc,  Πιστοποιημένη στην Ασφάλεια Διαδικτύου από την  European Schoolnet Academy, Better Internet for Kids, InSafe

Αν θέλεις να λαμβάνεις Υλικό, Άρθρα και να ενημερώνεσαι για τις δράσεις του Safe Kids Project κάνε δωρεάν εγγραφή στο

Safe Kids Project Newsletter!

Εγγραφή

Newsletter

Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Δημοσιεύσεις του Safe Kids Project!

Κάνε εγγραφή στο Κανάλι του Safe Kids Project για να βλέπεις τα βίντεο που ανεβάζω!

Μπες στην Ομάδα του Safe Kids Project και προσκάλεσε και φίλους!

Κάνε Like στην σελίδα του Safe Kids Project στο Facebook!

Ακολούθησε το Safe Kids Project στο Twitter!

Ακολούθησε το Safe Kids Project στο Instagram!

Share This