Το Safe Kids Project εύχεται σε Μαθητές, Γονείς και Εκπαιδευτικούς

μια νέα  δημιουργική Σχολική Χρονιά!

Στις διακοπές τα περισσότερα παιδιά περνούν αρκετό χρόνο μπροστά στις οθόνες. Συμβαίνει και στις «καλύτερες οικογένειες». Τώρα ήρθε η ώρα παιδιά και γονείς να προσαρμοστούμε στους νέους ρυθμούς και στα νέα ωράρια. Σχολείο, διάβασμα και εργασίες καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας των παιδιών. Για μια καλή σχολική επίδοση άλλα και για την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών είναι απαραίτητα ο επαρκής ύπνος, η σωστή διατροφή, το ελεύθερο παιχνίδι και οι κοινωνική συναναστροφή. Μέσα στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο θα πρέπει να χωρέσει ο ποιοτικός χρόνος των παιδιών με την οικογένεια που είναι απαραίτητος για την δημιουργία γερών δεσμών μεταξύ των μελών της. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίζουμε τα παιδιά να έχουν αρκετό χρόνο για παιχνίδι με φίλους το οποίο οδηγεί στην ανάπτυξη της συναισθηματικής και κοινωνικής τους νοημοσύνης.

Πόσος χρόνος μένει για χρήση ηλεκτρονικών συσκευών; Αν αναλογιστούμε ότι οι οθόνες θα πρέπει να κλείνουν 2 ώρες πριν τον ύπνο ώστε αυτός να είναι επαρκής και ποιοτικός τότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Είναι σημαντικό η οικογένεια από την αρχή της χρονιάς να θέσει τις προτεραιότητες και να προγραμματίσει το πότε, πόσο και που το παιδί θα χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές συσκευές. Βάλτε από την αρχή τις βάσεις για μια σχολική χρονιά με όρια και κανόνες στην χρήση της τεχνολογίας μειώνοντας έτσι τις συγκρούσεις με το παιδί. Μην αφήσετε την χρονιά να περάσει χωρίς να έχετε έναν «μπούσουλα». Αυτό θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη χρήση, σε αντιδράσεις από την μεριά του παιδιού και ψυχοφθόρες διαδικασίες για την απομάκρυνσή του από τις συσκευές. Φτιάξτε ένα οικογενειακό συμφωνητικό μαζί με το παιδί προβλέποντας χρόνο για όλα όσα είναι απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του και φροντίστε να θέσετε σαφείς κανόνες για την ασφαλή χρήση.  Το συμφωνητικό υπενθυμίζει στο παιδί ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών είναι θέμα αυτοελέγχου και δικής του υπευθυνότητας. Δώστε του την ευκαιρία να γίνει υπεύθυνος Ψηφιακός Πολίτης και να συμμετέχει ενεργά στην προστασία του από τις επιπτώσεις της τεχνολογίας.Δώστε στο παιδί τον ποιοτικό χρόνο που χρειάζεται για την υγιή πνευματική, ψυχική και σωματική του ανάπτυξη.

 

Κατεβάστε εδώ το Back to School οικογενειακό συμφωνητικό

για να ξεκινήσετε με τις καλύτερες προϋποθέσεις την νέα Σχολική Χρονιά.

 

Το Safe Kids Project σας εύχεται μια Σχολική Χρονιά

με περισσότερη Ψηφιακή Ασφάλεια!

Αν έχετε ερωτήσεις ή χρειάζεστε βοήθεια για θέματα που αφορούν την ασφαλή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών

Eπικοινωνήστε μαζί μας!

Συντάκτης:  Καφτάκη Ροδούλα Εκπαιδευτικός Πληροφορικής MSc,  Πιστοποιημένη στην Ασφάλεια Διαδικτύου από την  European Schoolnet Academy

Safe Kids Project

www.safekidsproject.gr

info@safekidsproject.gr

Εγγραφή

Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Δημοσιεύσεις του Safe Kids Project!

Share This