ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 

 ” ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ”

Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, φροντιστές παιδιών και κάθε ψηφιακό πολίτη.

Κατάλληλο για παιδιά άνω των 8 ετών.

Βασικά Ζητήματα:

 • Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών της Γενιάς Ζ (Generation Z) και πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά μαζί τους;
 • Ποιοι είναι οι διαδικτυακοί κίνδυνοι (internet risks) και πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας από αυτούς;
 • Ποια είναι η επιρροή της αλόγιστης χρήσης της τεχνολογίας στη σωματική και ψυχική υγεία, τη σχολική επίδοση, την επιτυχία και την ευτυχία των παιδιών;
 • Τι είναι η ψηφιακή παιδεία (digital literacy) και η ψηφιακή διαπαιδαγώγηση (digital parenting) και γιατί είναι απαραίτητες για κάθε ψηφιακό πολίτη (digital citizen);

 

Περιγραφή: Στο σεμινάριο αυτό οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με τους διαδικτυακούς κινδύνους και θα μάθουν πώς η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Θα ενημερωθούν για θέματα ψηφιακής ασφάλειας και πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τις επιπτώσεις της αλόγιστης χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών. Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να υιοθετήσουν μια θετική αλλά και υπεύθυνη στάση στη χρήση της τεχνολογίας και να τη μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά.  Η «Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου» μας αφορά όλους! Το σεμινάριο αυτό θα ενισχύσει την αποτελεσματική επικοινωνία και τη βελτίωση της συνεργασίας παιδιών και ενηλίκων ώστε η διαπαιδαγώγηση στην ψηφιακή εποχή να είναι πιο αποτελεσματική.

Είμαστε η πρώτη γενιά που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά τής ψηφιακής εποχής τη λεγόμενη Γενιά Ζ (Generation Z) που η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους. Κανείς όμως δε μας δίδαξε πώς να το κάνουμε αποτελεσματικά. Δε διαθέτουμε εμπειρία από τα δικά μας παιδικά χρόνια ούτε μας άφησαν παρακαταθήκη οι γονείς μας σχετική με τη διαπαιδαγώγηση των «ψηφιακών πολιτών». Τα παιδιά της γενιάς Ζ έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τη χρήση της τεχνολογίας από πολύ μικρή ηλικία. Η εισβολή των ηλεκτρονικών συσκευών, του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι φανερή σε κάθε τομέα της ζωής τους και αυτό κάνει τη διαπαιδαγώγησή τους ιδιαιτέρως απαιτητική. Ως «ψηφιακοί μετανάστες» (digital immigrants) καλούμαστε να διαπαιδαγωγήσουμε τους «ψηφιακούς ιθαγενείς» (digital natives) ενώ διαθέτουμε ελάχιστες ψηφιακές δεξιότητες. Πώς όμως θα δώσουμε στα παιδιά τα εφόδια ώστε να απολαμβάνουν τα οφέλη της τεχνολογίας με ψηφιακή ασφάλεια (digital safety); Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι θα πρέπει να ανακαλύψουμε και να εφαρμόσουμε την ψηφιακή διαπαιδαγώγηση (digital parenting)  και να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν ψηφιακό γραμματισμό (digital literacy) και ψηφιακή νοημοσύνη (digital intelligence).

 «Η ψηφιακή διαπαιδαγώγηση και η ψηφιακή ασφάλεια των παιδιών είναι στα δικά μας χέρια!»

 «Το να μάθει ένα παιδί να επιβιώνει στον ψηφιακό κόσμο είναι το ίδιο σημαντικό με την ανάγνωση και τη γραφή!»

Διάρκεια: 2 ώρες

Περιεχόμενο:

 • Κατανοώντας τη «Γενιά Ζ» (Generation Z)
 • Διαδικτυακοί Κίνδυνοι (Internet Risks):
  • Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying)
  • Διαδικτυακές σχέσεις (Sexting), Διαδικτυακή Αποπλάνηση (Grooming)
  • Επικίνδυνα Διαδικτυακά Παιχνίδια και Challenges
  • Διαδικτυακή Φήμη (digital reputation) και προσωπικά δεδομένα (personal data)
  • Ακατάλληλο περιεχόμενο, φαινόμενο Elsagate
  • Ψευδείς Ειδήσεις (Fake News) και παραπληροφόρηση
  • Διαδικτυακές Απάτες (Phishing)
  • Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media)
  • Εθισμός στο Διαδίκτυο, στα βιντεοπαιχνίδια, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα likes (internet addiction, videogames addiction, social media addiction, like addiction)
  • Nomophobia
  • Ακτινοβολία από κινητά και ασύρματα δίκτυα wifi
 • Ψηφιακή Παιδεία και Ψηφιακή Διαπαιδαγώγηση (Digital Parenting)
 • Συμβουλές και Πρακτικές για να μεγαλώσουμε υπεύθυνους ψηφιακούς πολίτες
 • Συζήτηση-Ερωτήσεις

 

Εισηγήτρια:  Ροδούλα Καφτάκη, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Συγγραφέας του βιβλίου «Μαμά, θέλω Tablet» και δημιουργός του Safe Kids Project

 Δήλωση ενδιαφέροντος

Συμπλήρωσε τη φόρμα, για να διοργανώσουμε μαζί μία εκδήλωση με θέμα την ψηφιακή ασφάλεια!

Η Εισηγήτρια

H Ροδούλα Καφτάκη είναι μαμά, εκπαιδευτικός Πληροφορικής, συγγραφέας του βιβλίου “Μαμά,θέλω Tablet”, Public Speaker και εισηγήτρια σε σεμινάρια με θέμα την Ψηφιακή Ασφάλεια (Online Safety), Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων και δημιουργός του Safe Kids Project. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Νυρεμβέργη Γερμανίας και κατάγεται από την Κρήτη. Είναι διπλωματούχος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής του Πολυτεχνείου της Πάτρας και κάτοχος Μεταπτυχιακού (MSc) στα Δίκτυα Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Κρήτης. Μεταξύ άλλων έχει επιμορφωθεί στα εξής αντικείμενα: «Ασφαλής χρήση του Διαδικτύου», «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Διαδικτυακού Εθισμού», «Πρόληψη και αντιμετώπιση του Σχολικού Εκφοβισμού», «Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό- NLP Practitioner», «Ψυχολογία, Παιδοψυχολογία και στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία». Μέσα από τη δράση της υπηρετεί έναν στόχο: να βοηθήσει ανθρώπους στην ψηφιακή εποχή να ζήσουν μια ζωή με νόημα και να συνδεθούν με ότι έχει πραγματική αξία επενδύοντας στον εαυτό τους και στις ανθρώπινες σχέσεις. Μέσα από το έργο της βοηθάει γονείς να μεγαλώσουν υγιή και ευτυχισμένα παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή και να ανακαλύψουν τα μυστικά της Ψηφιακής Διαπαιδαγώγησης (Digital Parenting). Οραματίζεται έναν καλύτερο Ψηφιακό Κόσμο για όλους!

Ομιλία για την ψηφιακή ασφάλεια
Ομιλία για την ψηφιακή ασφάλεια
Ομιλία για την ψηφιακή ασφάλεια

Εγγραφή

Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις από το Safe Kids Project by Rodoula Kaftaki για Υλικό, Σεμινάρια, Εκδηλώσεις, και τα Νέα του Ψηφιακού Κόσμου κάνε Δωρεάν Εγγραφή!

Share This