Γιατί οι γονείς «παρκάρουν» με ευκολία το παιδί τους μπροστά σε μια οθόνη;

Όλο και περισσότεροι γονείς, σε ολόκληρο τον κόσμο αναθέτουν την επίβλεψη του παιδιού τους σε μια οθόνη. Στην Αμερική τα τάμπλετ και τα κινητά αποτελούν πλέον βρεφικά αξεσουάρ όπως η πιπίλα και το μασιτικό παιχνίδι. Στην Ευρώπη η κατάσταση δεν διαφέρει πολύ. Γιατί όμως οι γονείς «παρκάρουν» με τόση ευκολία το παιδί τους μπροστά σε μια οθόνη;

Ας παραδεχτούμε ότι θα δίναμε όσο κι όσο για λίγο προσωπικό χρόνο με απόλυτη ησυχία. Στην πολυτάραχη ζωή μας όλοι έχουμε απόλυτη ανάγκη από ξεκούραση και λίγο χρόνο, για να ασχοληθούμε με όσα μας ευχαριστούν.

Τα ψηφιακά gadget αποτελούν ιδανικό σύμμαχο στο να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Όλοι μας μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ένα παιδί μπροστά σε μια οθόνη είναι ένα, σχεδόν, ανύπαρκτο παιδί. Είναι λοιπόν βολικό να δώσουμε στο παιδί μια ηλεκτρονική συσκευή και να εξασφαλίσουμε λίγη ή και πολλή ώρα ησυχίας. Και όλοι είμαστε ευχαριστημένοι.

Από την άλλη, όμως, αναλογίζομαι ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα πετυχαίναμε και με λίγο ηρεμιστικό στο γάλα του. Ως γονείς, όμως,  που νοιαζόμαστε για το παιδί μας δεν καταφεύγαμε ποτέ στη μέθοδο αυτή-τουλάχιστον οι περισσότεροι από μας. Και δεν επιλέγουμε τέτοιες μεθόδους, γιατί γνωρίζουμε ότι αυτό βλάπτει το παιδί μας. Έχουμε δηλαδή επίγνωση των συνεπειών της πράξης μας. Το στοιχείο αυτό με κάνει να πιστεύω ότι  το βόλεμα είναι ναι μεν ένας σημαντικός λόγος που οι γονείς δίνουν με μεγάλη ευκολία μια οθόνη στο παιδί δεν είναι όμως ο μοναδικό και ο βασικός. Πιστεύω πως η έκθεση του παιδιού στους κινδύνους των ηλεκτρονικών συσκευών οφείλεται, κυρίως, στην άγνοια. Είναι η άγνοια που έχει γεμίσει τα παιδικά κομοδίνα και τις βρεφικές κούνιες με συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία. Είναι η άγνοια που επιτρέπει στα παιδιά να παίζουν ατελείωτες ώρες βιντεοπαιχνίδια. Είναι η άγνοια που επιτρέπει στα παιδιά να έχουν προφίλ στα social media και να σερφάρουν ανεξέλεγκτα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των γονιών πιστεύουν ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι πιο ασφαλής από τον φυσικό κόσμο. Οι πλειοψηφία των γονιών δεν γνωρίζουν τις επιπτώσεις που έχει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών στην παιδική ηλικία τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών, όσο και στη σχολική επίδοση, στη συναισθηματική και κοινωνική τους νοημοσύνη.

Είμαι πεπεισμένη ότι οι περισσότεροι γονείς θα επέλεγαν μια πιο ισορροπημένη σχέση με την τεχνολογία, αν γνώριζαν την τοξικότητα της υπέρμετρης χρήσης της. Είμαι βέβαιη ότι, αν οι γονείς είχαν πειστεί ότι ο ψηφιακός κόσμος δεν είναι και τόσο αθώος, τότε επιχειρήματα του τύπου «θέλω κινητό, όλοι οι φίλοι έχουν», θα έβρισκαν την ίδια αντίσταση που βρίσκει το επιχείρημα «θέλω τσιγάρα, όλοι οι φίλοι μου καπνίζουν». Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ ως γονείς υπερπροστατεύουμε τα πολυαγαπημένα μας στον πραγματικό κόσμο, τα αφήνουμε εντελώς εκτεθειμένα στον ψηφιακό. Η στάση αυτή έχει σίγουρα τη ρίζα της στην άγνοια, ως προς τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης.

Συγχρόνως, αναρωτιέμαι πώς γίνεται στην εποχή της υπερπληροφόρησης να υπάρχει τόση άγνοια. Ποτέ ξανά στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξε τόση διαθέσιμη γνώση και πληροφορία και, μάλιστα, εντελώς δωρεάν. Είναι, λοιπόν, αφύσικο να επικαλούμαστε άγνοια σε ένα τόσο σημαντικό και επίκαιρο θέμα. Μήπως, τελικά, είναι το βόλεμα που μας οδηγεί στην άγνοια;

Αν θέλεις να μεγαλώσεις ένα υγιές και ευτυχισμένο παιδί στην ψηφιακή εποχή σου έχω μια συμβουλή: «Κάνε στην άκρη αυτό που μοιάζει βολικό και αναζήτησε τη γνώση. Αυτό που βραχυπρόθεσμα είναι βολικό, μακροπρόθεσμα θα ξεβολέψει και το παιδί και ολόκληρη την οικογένεια. Αναζήτησε τη γνώση που θα σε οδηγήσει σε συνειδητές και πιο ορθές επιλογές για τη σχέση που θέλεις να έχει το παιδί σου με την τεχνολογία. »

Ροδούλα Καφτάκη, εκπαιδευτικός Πληροφορικής, συγγραφέας, δημόσια ομιλήτρια και δημιουργός του Safe Kids Project.

Πηγή: Μαμά, θέλω Tablet, Ροδούλα Καφτάκη

Αν μεγαλώνεις παιδί στην ψηφιακή εποχή τότε το “Μαμά,θέλω Tablet” είναι ένα βιβλίο που δεν κάνει να λείπει από την βιβλιοθήκη σου. Θα ανατρέξεις σε αυτό αρκετές φορές σε κάθε ηλικία του παιδιού σου!

Ζούμε και μεγαλώνουμε παιδιά στην ψηφιακή εποχή! Ας μάθουμε πως να το κάνουμε αποτελεσματικά!

“Η ζωή των παιδιών μας εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουμε εμείς για αυτά στην παιδική τους ηλικία!”

Εγγραφή

Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις από το Safe Kids Project by Rodoula Kaftaki για Υλικό, Σεμινάρια, Εκδηλώσεις, και τα Νέα του Ψηφιακού Κόσμου κάνε Δωρεάν Εγγραφή!

Share This