ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

” ΠΩΣ ΝΑ  ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ”

Βασικά Σημεία:

  • «Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδιών της «Γενιάς Ζ» και πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά μαζί τους ;» 
  • «Ποιοι είναι οι βασικοί Διαδικτυακοί Κίνδυνοι και πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από αυτούς;»
  • «Πως χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία;»
  • «Τι είναι η Ψηφιακή Παιδεία και γιατί είναι απαραίτητη σε κάθε σύγχρονο πολίτη;»
  •  «Τι είναι ο Κανονισμός Ψηφιακής Ασφάλειας και γιατί είναι απαραίτητος σε κάθε σχολείο;»
  •  «Τι είναι η Στρατηγική Ψηφιακής Παιδείας και πως υλοποιείται;»

Το σεμινάριο απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε Γονείς

Περιγραφή: Τα παιδιά της Ψηφιακής Εποχής ή αλλιώς  τα παιδιά της «Γενιάς Ζ»  έχουν ταυτιστεί απόλυτα με τη χρήση της τεχνολογίας από πολύ  μικρή ηλικία. Η έντονη επιρροή της τεχνολογίας έχει κάνει τη γενιά αυτή πολύ ευάλωτη. Η εισβολή του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι φανερή σε κάθε τομέα της ζωής τους και αυτό κάνει την διαπαιδαγώγηση τους ιδιαιτέρως απαιτητική. Είμαστε η πρώτη γενιά Εκπαιδευτικών και Γονιών που διαπαιδαγωγούμε Ψηφιακούς Πολίτες. Κανείς όμως δεν μας δίδαξε πως να το κάνουμε αποτελεσματικά. Δεν διαθέτουμε εμπειρία από τα δικά μας παιδικά χρόνια ούτε μας άφησαν παρακαταθήκη οι γονείς μας σχετική με τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών της Γενιάς Ζ (Generation Z).  Ως «ψηφιακοί μετανάστες» καλούμαστε να διαπαιδαγωγήσουμε τους «ψηφιακούς ιθαγενείς» ενώ διαθέτουμε ελάχιστες ψηφιακές δεξιότητες. Νοιώθουμε ανεπαρκείς στο να προστατέψουμε τα παιδιά από τους διαδικτυακούς κινδύνους που συνεχώς αλλάζουν.  

Η χρήση ΤΠΕ στην εκπαίδευση είναι πλέον επιβεβλημένη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Πως μπορούμε όμως να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με ασφάλεια για εμάς και για τα παιδιά; Ο ρόλος μας δεν ήταν ποτέ τόσο απαιτητικός άλλα και τόσο συναρπαστικός. Το να διαπαιδαγωγήσουμε υγιή και ευτυχισμένα παιδιά στην Ψηφιακή Εποχή αποτελεί μεγάλη ευθύνη άλλα και μια ενδιαφέρουσα πρόκληση.

Στο σεμινάριο αυτό εκπαιδευτικοί και γονείς θα έρθουν σε επαφή με τους διαδικτυακούς κινδύνους και θα μάθουν πως η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει την σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Θα ενημερωθούν για θέματα ψηφιακής ασφάλειας και πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από τους διαδικτυακούς κινδύνους. Θα μάθουν τι είναι ο Κανονισμός Ψηφιακής Ασφάλειας και το Οικογενειακό συμφωνητικό ψηφιακής ασφάλειας, και γιατί είναι απαραίτητος σε κάθε σχολείο; Τι είναι η Στρατηγική Ψηφιακής Παιδείας, σε τι βοηθάει και πως υλοποιείται; Στόχος είναι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να υιοθετήσουν μια θετική αλλά και υπεύθυνη στάση στη χρήση της τεχνολογίας και να την μεταλαμπαδεύσουν στη νέα γενιά.  Η Ασφαλής Χρήση του Διαδικτύου μας αφορά όλους.  Το σεμινάριο αυτό θα ενισχύσει την αποτελεσματική επικοινωνία και την βελτίωση της  συνεργασίας παιδιών και ενηλίκων ώστε η διαπαιδαγώγηση στην ψηφιακή εποχή να είναι πιο αποτελεσματική.

 

 «Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο όμως σε ακατάλληλα χέρια μπορεί να αποτελέσει φονικό όπλο»

«Το να μάθει ένα παιδί να επιβιώνει στον Ψηφιακό κόσμο είναι το ίδιο σημαντικό με την ανάγνωση και την γραφή!» 

Διάρκεια 2 ώρες

Περιεχόμενο:

  • Κατανοώντας τη «Γενιά Ζ»
  • Βασικοί Διαδικτυακοί Κίνδυνοι (Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying), Επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια και Challenges, Διαδικτυακή Φήμη και Προσωπικά δεδομένα, Ψευδείς Ειδήσεις (Fake News) και παραπληροφόρηση, Διαδικτυακές Απάτες, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Social Media), Εθισμός και Ακτινοβολία.)
  • Υπεύθυνοι Ψηφιακοί Πολίτες και Ψηφιακή Παιδεία
  • Οικογενειακό Συμφωνητικό Ψηφιακής Ασφάλειας- Κανονισμός Ψηφιακής Ασφάλειας
  • Στρατηγική Ψηφιακής Ασφάλειας για το σχολείο
  • Συζήτηση-Ερωτήσεις

Εισηγήτρια: Καφτάκη Ροδούλα, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής, Συγγραφέας του Βιβλίου «Μαμά, θέλω Tablet»

Share This