Το να μεγαλώνεις παιδί την Ψηφιακή Εποχή αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Στον πραγματικό κόσμο θα άφηνες το παιδί σου μόνο στην θάλασσα χωρίς να μάθει πρώτα να κολυμπά; Τα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές από πολύ μικρή ηλικία. Κάποτε θα βρεθούν μόνα τους μέσα στον Ψηφιακό Κόσμο.  Διαθέτουν όμως τα απαραίτητα εφόδια για να προστατέψουν τη σωματική και την ψυχική τους υγεία;  «Έχουν μάθει κολύμπι;», «τους δώσαμε σωσίβιο ή μπρατσάκια;», πριν τα αφήσουμε μόνα να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο; Όπως στον πραγματικό έτσι και στον ψηφιακό κόσμο έχουμε την ευθύνη να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να μπορέσουν να ζήσουν με ασφάλεια απολαμβάνοντας τα όσα τους προσφέρουν.

Η πρόληψη είναι πιο εύκολη από την θεραπεία! 

Η απάντηση στους συνεχώς εξελισσόμενους κινδύνους είναι η Ψηφιακή Παιδεία!

Το εργαστήριο περιλαμβάνει βιωματικές δραστηριότητες για γονείς και παιδιά μέσα από τις οποίες τα παιδιά θα νοιώσουν ότι η διαδικτυακή ασφάλεια είναι οικογενειακή υπόθεση και ότι οι γονείς είναι σύμμαχοι τους και όχι αντίπαλοι τους σε αυτό. Γονείς και παιδιά θα ενημερωθούν για τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της  χρήσης Ηλεκτρονικών Συσκευών και του Διαδικτύου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε  γονείς μαζί με το παιδί (άνω των 8 ετών). Μέσα από την ενεργή συμμετοχή και με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως ιδιωτικότητα, προσωπικά δεδομένα, εθισμός στις ηλεκτρονικές συσκευές, διαδικτυακός εκφοβισμός, fake news, συνομιλία με αγνώστους και άλλα θέματα που μπορεί να βρουν μπροστά τους κατά την ενασχόληση τους με την τεχνολογία. Ενισχύοντας την ενσυναίσθηση άλλα και την κριτική σκέψη, ενισχύουμε τις άμυνες απέναντι στις απειλές του ψηφιακού κόσμου.

Πες το μου να το ξεχάσω, δείξ’ το μου να το θυμάμαι άσε με να το κάνω και θα το μάθω!

Το να μάθει ένα παιδί να επιβιώνει στον Ψηφιακό κόσμο είναι το ίδιο σημαντικό με την ανάγνωση και την γραφή!

 

Στόχοι του εργαστηρίου είναι οι Γονείς και τα παιδιά να…

…αντιμετωπίσουν την ασφαλή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών ως οικογενειακή υπόθεση

…γνωρίσουν τι είναι το Διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τύπου Facebook και ποια οφέλη μας προσφέρουν.

…ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και διαδικτύου και για τεχνικές προστασίας από αυτούς.

… ευαισθητοποιηθούν κατά του διαδικτυακού εκφοβισμού (Cyberbullying) και της ρητορικής του μίσους και να μάθουν να αμύνονται σε αυτή την μορφή βίας.

… έρθουν σε επαφή με τις επιπτώσεις της υπερβολικής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και με τεχνικές αυτοπροστασίας τους.

… ενημερωθούν για τους κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς.  (Netiquette )

 

Συντονίστρια: Καφτάκη Ροδούλα, Μηχανικός Η/Y και Πληροφορικής MSc. Εκπαιδευτικός Πληροφορικής από το 2001. Επιμορφωμένη και  Πιστοποιημένη σε θέματα που αφορούν την «Ασφαλή Χρήση Διαδικτύου και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης», την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο και του Σχολικού Εκφοβισμού», «Παιδική Ψυχολογία και Μαθησιακές Δυσκολίες», «Συστημική προσέγγιση και Οικογενειακή θεραπεία» και «Διαχείριση Ανθρώπινων Σχέσεων»  Δημιουργός  του Safe Kids Project που έχει ως σκοπό να ενημερώσει, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για θέματα αφορούν την υγιής σχέση με την τεχνολογία. Από το 2015 είναι Ομιλήτρια και Συντονίστρια σε Διαλέξεις και Εργαστήρια με θέμα την «Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου, των  Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και των Ηλεκτρονικών συσκευών» καθώς και την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση του Σχολικού και Διαδικτυακού Εκφοβισμού».

 

Το Διαδίκτυο ήρθε για να μείνει!

Ας αποκτήσουμε λοιπόν Ψηφιακή Παιδεία για να απολαμβάνουμε με ασφάλεια αυτά που μας προσφέρει!

 

Διάρκεια εργαστηρίου: 3 ώρες

Πληροφορίες:       info@safekidsproject.gr

Εγγραφή

Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Δημοσιεύσεις του Safe Kids Project!

Share This