Γράφω το κείμενο αυτό με αφορμή το περιστατικό της 14χρονής που έπεσε θύμα διακίνησης βίντεο με προσωπικές της στιγμές στο Διαδίκτυο. Δεν είναι δύσκολο να συμβεί. Φυσικά το περιστατικό αναστάτωσε την κοινή γνώμη, όμως δεν είναι ούτε μοναδικό ούτε σπάνιο. Μπορεί να συμβεί και στο δικό μου παιδί και στο δικό σου. Από την στιγμή που τα παιδιά κυκλοφορούν πλέον με ένα «όπλο» στο χέρι, το κακό δεν αργεί να γίνει. «Οπλίσαμε» τα χέρια των παιδιών με ηλεκτρονικές συσκευές πριν να τους μάθουμε τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν με αυτήν. Sexting, Διαδικτυακός εκφοβισμός, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, πλαστά προφίλ, και διακίνηση υλικού που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πόσο σκληρός είναι ο κόσμος των παιδιών στην σύγχρονη εποχή!
Τι κάνω όμως αν το δικό μου παιδί πέσει θύμα τέτοιων συμπεριφορών; Δυστυχώς πολύ λίγα από τα περιστατικά που συμβαίνουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ακόμα πιο λίγα καταλήγουν στην δικαιοσύνη. Γιατί; Γιατί οι Γονείς των παιδιών δεν τα καταγγέλλουν. Κατανοώ τους ενδοιασμούς που έχουν οι γονείς και ότι θέλουν το θέμα να λήξει όσο γίνεται πιο γρήγορα ώστε το παιδί να το ξεπεράσει. Σκέφτεται κανείς: «Που να μπλέξω τώρα με καταγγελίες;» «Ότι έγινε έγινε». «Το παιδί μου να είναι καλά.» Είναι όμως το παιδί καλά; Πως αισθάνεται το παιδί που «κακοποιήθηκε» και δεν δικαιώθηκε; Είναι σημαντικό, ως γονείς, να δώσουμε στο παιδί μας την «απόδειξη αγάπης» προς το πρόσωπό του. Ποια είναι αυτή; «Είμαι εδώ και σε στηρίζω, και θα σε υπερασπιστώ, χωρίς να λογαριάσω κόπο και κόστος»
Πιστεύουμε ότι αν το θέμα δεν δημοσιευτεί, δεν το καταγγείλουμε τότε θα πάψει και να υπάρχει και το παιδί θα ξεχάσει. Το παιδί δεν ξεχνά. Το παιδί που εκφοβίζεται, το παιδί που πέφτει θύμα διακίνησης προσωπικού υλικού είναι ένα κακοποιημένο παιδί. Το τραύμα δεν γιατρεύεται, θα το κουβαλάει πάντα μαζί του γιατί έχει χαραχτεί στην παιδική ψυχή του. Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να το βοηθήσουμε να το διαχειριστεί και να βγει από αυτό πιο δυνατό; Να του δείξουμε ότι το καταλαβαίνουμε, ότι αυτό που ζει είναι τρομερό χωρίς να του επιρρίψουμε ευθύνες. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να του τονίσουμε αν και εφόσον έφταιξε. Πληρώνει και θα πληρώνει για πάντα πολύ ακριβά το λάθος που μπορεί να έκανε ή και να μην έκανε. Τα μηνύματα και οι δημοσιεύσεις θα το ακολουθούν για πάντα.
Στο διαδίκτυο γράφεις με ανεξίτηλο μελάνι όχι με μολύβι!
Γνωρίζουν άραγε τα παιδιά που διακινούν υλικό με προσωπικές στιγμές ότι αυτό θα υπάρχει εκεί για πάντα. Μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος των συνεπειών της πράξης τους; Οφείλουμε να τους το διδάξουμε. Μπορεί να κρύβονται πίσω από μια υποτιθέμενη ανωνυμία του ψηφιακού κόσμου όμως οι πράξεις αυτές έχουν αντίκτυπο στον πραγματικό κόσμο, καταστρέφει έναν πραγματικό άνθρωπο.
Αν το παιδί σου μιλήσει για το τι του συνέβη τότε είσαι «τυχερός» γονιός. Πολλά παιδιά δεν μιλάνε, βιώνουν την κακοποίηση σιωπηλά, δυσκολεύονται να την διαχειριστούν. Κάποια αυτοκτονούν μην αντέχοντας την ντροπή. Πόσο εύκολο είναι να πει: «Μπαμπά, μαμά, ένα βίντεο όπου είμαι γυμνή/ος κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και οι συμμαθητές μου και οι φίλοι τους γράφουν σχόλια γι’ αυτό. Το βίντεο αυτό θα υπάρχει εκεί και θα μπορούν να το βλέπουν και τα εγγόνια μου». Δύσκολο εγχείρημα για ένα παιδί, δεν συμφωνείτε; Πως μπορεί να εμφανιστεί ξανά στο σχολείο; Αν παρ’ όλα αυτά ανήκετε στους «τυχερούς», τότε αυτό που σας εμπιστεύτηκε το παιδί σας κάτι πρέπει να το κάνετε. Σας έκανε κατάθεση ψυχής. Εσείς τι θα την κάνετε την ψυχή που σας κατέθεσε;
Οφείλεις να καταγγείλεις. Το οφείλεις στο παιδί σου. Αν δεν το στηρίξεις εσύ, τότε ποιος; Δείξε του ότι αξίζει για να μάθει να αγαπά τον εαυτό του και να τον υπερασπίζεται. Να το βοηθήσεις να βγει πιο δυνατό από αυτή την δύσκολη κατάσταση. Είναι μια ευκαιρία να δείξεις στο παιδί σου ότι:
- «Σε ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες»
- «Είμαι εδώ για σένα και σε στηρίζω»
- «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου φερθεί έτσι»
- «Πρέπει να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου έναντι σε αυτούς που παραβιάζουν τα δικαιώματα σου και τώρα και στην υπόλοιπη ζωή σου»
Κάν’ το και για τα άλλα παιδιά αυτού του κόσμου. Στείλε ένα μήνυμα με την πράξη σου, ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν μένουν ατιμώρητες. Εμπόδισε αυτούς που «κακοποίησαν» το παιδί σου, από το να το ξανακάνουν στο δικό σου ή σε άλλο παιδί. Στείλε ένα μήνυμα προς παραδειγματισμό και προς τα υπόλοιπα παιδιά ότι αυτές οι πράξεις είναι αξιόποινες.
Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός και η διακίνηση προσωπικού υλικού είναι παράνομες πράξεις και πρέπει να καταγγέλλονται!
Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές και το Διαδίκτυο ως «όπλα» και να καταστρέφουν ζωές!
Το να καταγγείλλεις την κακοποίηση είναι πράξη αγάπης για το παιδί σου!
Κάν΄το για το παιδί σου άλλα και για τα παιδιά όλου του κόσμου!
Έχουμε την ευθύνη να προσφέρουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο χωρίς εκφοβισμό και βία!
Θέλουμε για τα παιδιά ένα Διαδίκτυο με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα!
Συντάκτης: Καφτάκη Ροδούλα Εκπαιδευτικός Πληροφορικής MSc, Πιστοποιημένη στην Ασφάλεια Διαδικτύου από την European Schoolnet Academy
Safe Kids Project
Εγγραφή
Newsletter
Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Δημοσιεύσεις του Safe Kids Project!