Θα αφήνατε το παιδί σας μόνο του στο πάρκο χωρίς επίβλεψη; Θα του επιτρέπατε να συνομιλεί με αγνώστους στον δρόμο ή να συχνάζει σε άγνωστα μέρη; Ως γονείς φροντίζουμε να δώσουμε στο παιδί μας τα απαραίτητα εφόδια για να προστατέψει τον εαυτό του όταν εμείς δεν θα είμαστε δίπλα του. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουμε και πριν το αφήσουμε να περιπλανιέται μόνο του στον συναρπαστικό άλλα και επικίνδυνο κόσμο του Διαδικτύου.
Τα παιδιά χρησιμοποιούν πλέον από πολύ μικρή ηλικία, το Διαδίκτυο. «Τι είναι όμως το Διαδίκτυο;». Ελάχιστα παιδιά γνωρίζουν να δώσουν σωστή απάντηση. Γιατί; Γιατί δεν είναι εύκολο να καταλάβουν τι είναι; Πόσα παιδιά αντιλαμβάνονται την δομή και την λειτουργία του; «Πως μπορώ να προστατευτώ από κάτι που δεν ξέρω τι είναι και πως λειτουργεί;». Αντιλαμβάνονται άραγε τα μικρά παιδιά ότι όταν «σερφάρουν» ή παίζουν ένα διαδικτυακό παιχνίδι, συνδέονται με δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο; Ο Ψηφιακός κόσμος είναι μαγικός και μας καθηλώνει. Όμως, το Διαδίκτυο δεν είναι οι εφαρμογές του, το Διαδίκτυο είμαστε εμείς οι άνθρωποι που κρυβόμαστε πίσω από τις οθόνες. Όλοι εμείς οι χρήστες και οι δημιουργοί περιεχομένου αποτελούμε μια παγκόσμια ψηφιακή κοινωνία. Μέσα σε αυτή την κοινωνία μπορεί κανείς να συναντήσει κάθε λογής ανθρώπους και κάθε λογής συμπεριφορά. Μέσα σε αυτή την κοινωνία έχουν βρει χώρο και «ανθίζουν» και το μίσος, ο ρατσισμός, οι απάτες και κάθε είδους παρανομία. Όλο το οργανωμένο έγκλημα έχει γίνει πλέον ψηφιακό. Και σε αυτή την κοινωνία έχουμε αφήσει τα παιδιά μας και κυκλοφορούν χωρίς προστασία, χωρίς γνώση και δεξιότητες, χωρίς επίβλεψη. Αρνάκια στο στόμα του Λύκου.
Τι μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο;
Ένα παιδί που παίζει ένα διαδικτυακό παιχνίδι ή χρησιμοποιεί μια διαδικτυακή εφαρμογή όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έρθει σε επαφή με μια ή περισσότερες από τις παρακάτω επικίνδυνες καταστάσεις.
- Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying)
- Διαδικτυακή αποπλάνηση (Grooming)
- Διαδικτυακές Σχέσεις (Sexting)
- Διαδικτυακός εκβιασμός (Sextortion),
- Ακατάλληλο περιεχόμενο (φαινόμενο elsagate)
- Επικίνδυνά Διαδικτυακά Παιχνίδια
- Ηλεκτρονικός Τζόγος
- Ψευδείς Ειδήσεις (Fake News),
- Ηλεκτρονικές Απάτες (Phishing- Scams),
- Παραβίαση Προσωπικών Δεδομένων.
Οι κίνδυνοι αυτοί δεν είναι σπάνιοι, αντιθέτως είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας συστηματικός χρήστης θα έρθει σε επαφή με έναν από αυτούς κατά την ενασχόληση του με το Διαδίκτυο.
Πως όμως θα θωρακίσουμε τα παιδιά μας; Ο αποκλεισμός δεν είναι ούτε επιθυμητός ούτε εφικτός. Θέλουμε τα παιδιά να λαμβάνουν τα οφέλη που τους προσφέρει η τεχνολογία. Αργά ή γρήγορα το παιδί μας θα βρεθεί στον ψηφιακό κόσμο χωρίς την επίβλεψη μας και τότε θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο να διαχειριστεί τις καταστάσεις που θα βρει μπροστά του. Ως γονείς οφείλουμε να το ενημερώνουμε και να το βοηθήσουμε να αποκτήσει τα εφόδια για να προστατεύει τον εαυτό του από τις απειλές ενώ ταυτόχρονα λαμβάνει τα θετικά που του προσφέρει ο Ψηφιακός Κόσμος.
Ψηφιακή παιδεία είναι η απάντηση σε όλα αυτά. Να διδάξουμε το παιδί πώς να προστατεύει την σωματική και ψυχική του υγεία «σερφάροντας» στον ψηφιακό κόσμο όπως το κάνουμε και για τον πραγματικό.
Διάβασε περισσότερα Άρθρα στο Safe Kids Project
Αν θέλεις να λαμβάνεις δωρεάν υλικό, ενημερώσεις και συμβουλές για την Ασφαλή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και του Διαδικτύου τότε κάνε εντελώς δωρεάν εγγραφή στο Safe Kids Project.
Το Safe Kids Project δημιουργήθηκε για να βοηθήσει Γονείς, Εκπαιδευτικούς και Παιδιά να επιβιώσουν στον μαγικό Ψηφιακό Κόσμο διατηρώντας μια υγιής σχέση με αυτόν.
Συντάκτης: Καφτάκη Ροδούλα Εκπαιδευτικός Πληροφορικής MSc, Πιστοποιημένη στην Ασφάλεια Διαδικτύου από την European Schoolnet Academy
Δείτε το Προφίλ
Safe Kids Project
Εγγραφή
Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Δημοσιεύσεις του Safe Kids Project!