Όσοι είναι περίπου στην ηλικία μου (42) και μεγαλύτεροι θα θυμούνται σίγουρα τα ατελείωτα σαββατοκύριακα και καλοκαιρινά απογεύματα τι αλάνες της γειτονίας. Με τα ποδήλατα, τις μπάλες, το κρυφτό, το κουτσό και τα άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια. Πολλά μπορεί να μας έλειπαν άλλα σίγουρα όχι η φαντασία. Πόση ενέργεια κρύβαμε μέσα μας και πόσο πολύ απολαμβάναμε αυτή την ελευθερία που μας πρόσφερε η αλάνα της γειτονίας. Τι απέγινε άραγε αυτή η τόσο αγαπημένη μας δραστηριότητα; Μεταλλάχτηκε. Σε τι; Σε ένα μοναχικό παιχνίδι μέσα ή έξω από το σπίτι με μια οθόνη να περιορίζει των οπτικό ορίζοντα των παιδιών. Ποιος ο λόγος που καταργήσαμε την αλάνα; Οι γονείς φοβόμαστε για τα παιδιά μας. Θέλουμε να είναι ασφαλής εκεί που είναι, μην τα πλησιάσει κανείς, μην έρθουν σε επαφή με εθιστικές ουσίες, μην κάνουν κακές παρέες. Με λίγα λόγια θέλουμε να είναι ασφαλής. Η Μετάλλαξη τελικά άρεσε και στους δύο και στους γονείς και στα παιδιά. Το Διαδίκτυο πήρε την θέση της αλάνας και έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι οι γονείς βρήκαμε τον τρόπο να «μαντρώσουμε» τα παιδιά στο σπίτι και τα παιδιά απολαμβάνουν ανενόχλητα τα όλο και πιο ελκυστικά και εθιστικά διαδικτυακά παιχνίδια.
Τι είναι όμως τελικά πιο ασφαλές για το παιδί μου; H Αλάνα ή το Διαδίκτυο;
Στα 15 χρόνια λειτουργιάς της, η Ανοιχτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο του Ελληνικού κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, έχει δεχτεί 34.590 καταγγελίες. Από αυτές οι 13.000 κρίθηκαν από τους νομικούς της γραμμής ότι έχουν εγκληματικό υπόβαθρο και προωθήθηκαν είτε στις αρμόδιες ελληνικές αρχές (Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) είτε στις ευρωπαϊκές αρχές (Europol). Οι περισσότερες καταγγελίες που δέχτηκε η γραμμή αφορούν σε περιστατικά παραβίασης προσωπικών δεδομένων και επικοινωνιών (39%). Ακολουθούν τα εγκλήματα παιδικής κακοποίησης (21%), που είναι και το κύριο αντικείμενο των Ανοιχτών Γραμμών Καταγγελιών του INHOPE και οι διαδικτυακές οικονομικές απάτες (21%). Στην τρίτη θέση έρχονται τα περιστατικά ρητορικής μίσους και ηλεκτρονικού εκφοβισμού (14%) και ακολουθούν τα περιστατικά βίας και απειλών στο διαδίκτυο.
Σταθερά ανοδική τάση καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της SafeLine καταγράφεται στα καταγγελθέντα περιστατικά εγκλημάτων παιδικής κακοποίησης. Ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο στην Ελλάδα επιβεβαιώνοντας την αύξηση των περιστατικών που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE. Σύμφωνα με τα στοιχεία, o INHOPE έλαβε 9.357.240 καταγγελίες για εικόνες παιδικής κακοποίησης από τις οποίες επεξεργάστηκε και προώθησε προς τις διωκτικές αρχές τις 210.904.
Οι βασικοί κίνδυνοι που απειλούν τα παιδιά μας στο Διαδίκτυο είναι:
- Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullying)
- Διαδικτυακή αποπλάνηση (Grooming)
- Ψευδείς ειδήσεις- Παραπληροφόρηση (Fake News)
- Ηλεκτρονικές απάτες (Phishing)
- Διαδικτυακή φήμη- Δημοσίευση φωτογραφιών
- Διαδικτυακές σχέσεις- εκβιασμός (Sexting- Sextortion)
- Ακατάλληλο περιεχόμενο(Dark Web – το φαινόμενο #elsagate)
- Ηλεκτρονικός Τζόγος
- Εθισμός, Nomophobia , Άγχος Διαχείρισης προφίλ
- Επικίνδυνά διαδικτυακά παιχνίδια
- Ακτινοβολία
Μήπως τελικά τα παιδιά μας ήταν πιο ασφαλή στην αλάνα;
Την ίδια στιγμή απογοητευτικοί είναι οι δείκτες των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ελλήνων όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της ΕΕ στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index-DESI) του 2018, ο οποίος αξιολογεί την ψηφιοποίηση κάθε χώρας, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο αριθμός των ατόμων που διαθέτουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων, έχει μείνει στάσιμος στο 46% και η Ελλάδα παραμένει κάτω του μέσου όρου της ΕΕ (57%). Πως θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε τι απαιτήσεις της εποχής και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας χωρίς να διαθέτουμε τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες;
Το Διαδίκτυο αποτελεί ένα αναντικατάστατο και πολύτιμο εργαλείο για όλους και η μη-χρήση του μας κατατάσσει στους ψηφιακά αναλφάβητούς σε μία εποχή καθαρά ψηφιακή. Συνεπώς, είμαστε σχεδόν υποχρεωμένοι να ενημερωνόμαστε για την σωστή χρήση του ώστε να διασφαλίζουμε στα παιδιά μας αυτό το αγαθό με όσο γίνεται μεγαλύτερη ασφάλεια.
Η ευαισθητοποίηση και σωστή ενημέρωση των γονέων και των παιδιών και δημιουργία μίας σχέσης επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους, προστατεύουν τα παιδιά κατά την ενασχόληση τους με το διαδίκτυο. Επίσης η απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων και γενικότερα Ψηφιακής Παιδείας μας καθιστά λιγότερο ευάλωτους στους κινδύνους καθώς επίσης ανεβάζει και την ποιότητα του Διαδικτύου διότι το Διαδίκτυο είμαστε εμείς.
Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσουμε εμείς και τα παιδιά μας Ψηφιακή Παιδεία;
Πηγή: https://saferinternet4kids.gr/nea/desi-2018/
Συντάκτης: Καφτάκη Ροδούλα Εκπαιδευτικός Πληροφορικής MSc, Πιστοποιημένη στην Ασφάλεια Διαδικτύου από την European Schoolnet Academy
Safe Kids Project
Εγγραφή
Newsletter
Επιθυμώ να λαμβάνω Ενημερώσεις για Εκδηλώσεις, Άρθρα, Υλικό και Δημοσιεύσεις του Safe Kids Project!